Zelf haarlokjuwelen maken

 

Ben je geïnspireerd en zou je graag zelf je eigen juweeltje maken in hars?  Mits een aantal basisproducten kan je dit zeker realiseren.

Benodigdheden:

- 2-componentenhars epoxy (ik gebruik de UV Epoxy Resin van polyestershoppen.be)

- nitrilhandschoenen om je huid te beschermen

- potje en roerstaafje

- precisieweegschaaltje

- mallen (siliconen)

- voor de afwerking een glansvijl of een polijstmachientje (optioneel)

- hangeroogje/collier

Stapsgewijze Werkinstructie:

  1. Voorbereiding: Zorg voor een schone, goed geventileerde werkruimte voordat je begint. Draag je nitril handschoenen om je handen te beschermen, en zorg dat je huid niet in rechtstreeks contact komt met de componenten (lees zeker ook de veiligheidswaarschuwingen van de fabrikant).
  2. Meng de Epoxy Giethars: Volg nauwkeurig de instructies van de epoxy giethars-fabrikant om de hars te mengen. Dit omvat het afmeten van de juiste verhoudingen van de twee componenten en grondig roeren gedurende minstens 3 minuten. Laat de gemengde hars ongeveer 10 minuten staan zodat eventuele luchtbellen naar het oppervlak kunnen stijgen om ze zo gemakkelijk kan verwijderen met een houten satéprikkertje of iets dergelijks.
  3. Eerste Gieting - Beschermlaag: Voor de eerste gieting heb je nog geen dierenharen nodig. Dit dient als een basisbeschermlaag voor de haren. Giet de epoxy in de mal en laat uitharden volgens de gebruiksaanwijzing.
  4. Tweede Gieting - Haren Toevoegen: Begin met de tweede gieting door voorzichtig enkele dierenharen toe te voegen aan de epoxy in de mal. Dit wordt de bovenkant (het aanzicht) van je juweel.
  5. Herhaal het Proces: Herhaal dit proces 3 tot 4 keer, telkens met voldoende uithardingstijd tussen elke gieting (meestal minimaal 24 uur, raadpleeg de instructies van je epoxy leverancier) totdat je tevreden bent met het resultaat..
  6. Verwijderen uit de vorm: Nadat de laatste laag voldoende is uitgehard, verwijder je voorzichtig de hanger uit de mal.  Dit is het leukste moment, want je ziet nu voor de eerste keer hoe de hanger er uit ziet.  Afhankelijk van hoe fijn je de afwerking wenst, kan je scherpe randjes of braampjes verwijderen met een heel fijne vijl of een polijstmachientje.
  7. Voeg een Hangeroogje Toe: Bevestig een hangeroogje van je keuze aan de hanger, zodat je hem aan een ketting kunt dragen.

Mocht je hier nog vragen of opmerkingen over hebben, dan mag je me altijd een bericht sturen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.